Verslagen Trailrun 2022

Wijziging afstand 16 km

De afstand van de 16 km trailrun was 1,4 km korter dan de geplande 16 kilometer omdat de route over enkele ruiterpaden liep en wij op het laaste moment de route  hebben moeten wijzigen.

Dit was veiliger voor de lopers en de ruiters met paard. Volgend jaar wordt de route aangepast naar 15 km.

 

Jordy Kloet werkt zich met souplesse en elan naar eindzege in 2e Beekse trailrun

Door Benno Stevering

BEEK - Voorin de wedstrijd bij de 2e editie van de Beekse Trailrun was het koploper Jordy Kloet uit Doetinchem die in eigen tempo de strijd bepaalde voor de beste positie op de smalle paden. Nederigheid tonend voor de pittige elementen, maar met de nodige ervaring in trailruns, liet de geroutineerde langeafstandloper zijn voetafdrukken achter. Onverschrokken liep de atleet van het Argo Topteam koelbloedig verder uit van de achtervolgende groep lopers op de bijna zestien kilometer en won dankzij het feit dat alle moleculen in zijn lichaam op groen stonden in 56.32 minuten. ’’Toptijden zijn niet belangrijk bij trailruns. Wel is het zaak om zonder blessures op dit oneffen parcours de finish te halen. Geweldig dat dit evenement weer doorgang kan vinden nadat de coronaperiode de winterbosloopcompetitie lam legde. Ik train hier vaak en onderstreep de historie van elementen waaronder de gereconstrueerde loopgraven uit de eerste wereldoorlog. Maar ook natuurlijke obstakels op het parcours waaronder diverse boomstammen, beklimmingen, waterdoorloop ’De Sprung’ en ‘t Zand’ bij camping Brockhausen zijn bijzonder in dit lastige en pittige parcours.’’ De in Beek oppermachtige Kloet richt zich nu op de halve marathon van Enschede waar de specialist een snelle tijd van 1.10u wil lopen. De dappere, jonge atleet Thijn van Elburg uit Westervoort - smeed te veel van zijn kracht - volgde Kloet tot vier kilometer, maar werd in de slotfase ingelopen door specialist Weiner Hardeman uit Emmerik. Bij de vrouwen heerste triatlete Wilma Van Hilst uit Steenderen. Met enorme wilskracht won zij in 1.10.01 uur met grote overmacht. Na een fraai resultaat afgelopen jaar in Almere richt zij zich dit jaar op de hele triatlon in Hamburg. Op de negen kilometer uitte winnaar, hardloopcoach bij de Graafschap Jeroen Reintjes uit Zeddam zich en sprak over een verrassend parcours. Hij won in 34.11 minuten met in zijn kielzog de duellerende Bram Enklaar uit Rheden. Glorie was er ook voor Eline de Jong met haar roots in Didam. De tegenwoordig in Eindhoven wonende atlete, was hier de sterkste vrouw in 37.21 minuten. De in totaal 260 deelnemers moesten afzien, maar waren vol lof over het door de organiserende Stichting Omloop Beek neergezette, uitstekend uitgezette parcours.

Uitslagen: Trailrun 9 kilometer Mannen: Vrouwen: 1. Eline de Jong (Eindhoven) 37.21 minuten, 2. Esmee Bulten (Goor) 45.03, 3. April Beumkes (Steenderen) 46.02. Mannen: 1. Jeroen Reintjes (Zeddam) 34.11 minuten, 2. Bram Enklaar (Rheden) 34.26, 3. Wouter Wanders (Didam) 35.19. 16 kilometer Vrouwen: 1. Marian van Hilst (Steenderen) 1.10.01 uur, 2. Olivia Koster (Stokkum)  1.12.11, 3. Danielle Bragonje (Zevenaar) 1.13.21. 16 kilometer Mannen: 1. Jordy Kloet (Doetinchem) 56.32 minuten, 2. Heiner Wardeman (Emmerik) 57.46, 3. Thijn van Elburg (Westervoort) 59.39.

Verslag door Eric Hoogerbrug

Toen ik half januari een bericht op Facebook voorbij zag komen over de Beekse trailrun leek het mij een mooie gelegenheid om daar weer een langere loop mee te pakken. En toen André Bleumink met een “start to trail” groep begon en deze loop als mooie afsluiter zag, heb ik me hier nog als “zij-instromer” bijgevoegd.  

 

Vandaag was het dan zo ver. Gisteren gedacht: ach, korte mouwen en korte broek kan wel. Maar dat werd op aanraden van de leidinggevende na een vlugge check op de weer-app omgezet naar lange broek en Thermo shirt. Samen met Inge en Marieke om 8:30 richting het Peeske om daar weer ouderwets in een groot startvak met beide afstanden van start te gaan. Onderweg op de A18 de enige (soort van) sneeuw van die dag gezien de rest van de tijd was het geweldig weer! De start was weer uitermate gemoedelijk en het lint van lopers was mooi te zien door het stuk open landschap. De hele route was perfect uitgepijlt en overal stonden op cruciale punten verkeersregelaars om de kruisingen met de mountainbike paden zo perfect mogelijk te laten verlopen.  

 

Petje af voor S.O.B. voor de organisatie en vooral de vrijwilligers die voor ons in de kou hebben gestaan en natuurlijk top-fotograaf Erik  Beatse die weer voor de nodige sfeerbeelden heeft gezorgd. Helaas moest deze één foto van een deelnemer censureren omdat deze iets te veel enthousiasme vertoonde. Er zijn inderdaad grenzen die hierin gesteld moeten worden, straks denkt iedereen dat trailrunning leuk is…. 

 

Samen met de dames genoten van het heerlijke weer en de prachtige omgeving die qua uitzicht regelmatig wisselde van bos naar grasland, hei en alle bulten met de nodige hoogtemeters. Na de splitsing van de 9 en 16km werd het een stuk rustiger op de paden, de meeste lopers hadden blijkbaar voor de minder lange afstand gekozen. We hebben zoals André had geleerd lekker “hennigoan” gelopen om vooral de andere lopers niet in de weg te zitten. Dit was zeer goed geslaagd aangezien wij als langste van het parcours hebben genoten!  

 

Na de finish nog met een deel van de andere Avajanen die hadden gelopen genoten van de welverdiende koffie met de legendarische appel/noten taart van ’t Peeske. Alwaar ook nog even moest worden ingegrepen omdat er twee niet met naam te noemen Ava leden samen onder een dekentje wilden verdwijnen…. Deze werden door André streng doch rechtvaardig teruggefloten! 

 

Nadat we weer lekker warm in de auto zaten stelde Inge voor om toch nog even bij een wegomlegging in Didam te gaan kijken. Marieke en ikzelf hadden daar niet zo’n behoefte aan, maar ja de chauffeur bepaald… En dus hebben we deze even aanschouwd en Inge meermaals bedankt dat zij ons die prachtige bouwput heeft laten zien. Inge en Marieke bedankt voor het gezelschap en hopelijk zijn jullie ook geënthousiasmeerd in het trail runnen. Volgens mij is dat wel geslaagd! 

 

Eric Hoogerbrug